Louise Hansson


Hej


Jag heter Louise Hansson och är en simmare från Helsingborg. Jag är 25 år gammal och har simmat i Helsingborgs Simsällskap hela mitt liv och i det svenska simlandslaget de senaste tio åren. Jag har deltagit på två OS, Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2021. Nyligen blev jag, tillsammans med Sarah Sjöström, de första svenskar att vinna sju medaljer vid ett VM i Abu Dhabi. Jag brinner för simningen och gör en helhjärtad satsning för att nå mitt mål om att vinna en OS medalj i Paris 2024.

 

Jag kommer från en simmarfamilj då pappa Lars-Olof är tränare i klubben, mina yngre syskon Sophie och Gustaf båda simmar på hög nivå, och mamma Ulrika är vårt största fan. Eftersom pappa är tränare är jag uppvuxen vid poolkanten.

 

Som yngre utövade jag friidrott, gymnastik och simning men fastnade snabbt för simning. Jag började simskola vid 5 års ålder, och när jag lärt mig simma alla fyra simsätten var jag fast! Jag älskade att vara i vatten och jag hade många vänner inom sporten. Jag fick möjlighet att tidigt representera Sverige vid junior mästerskap, vilket gjorde att jag valde att sluta med de andra sporterna. Vid 15 års ålder kvalade jag in till mitt fösta senior EM, 2012 i Debrecen Ungern. Sedan dess har jag varit en del av det svenska simlandslaget.

 

Simning har gett mig fantastiska möjlighet som hjälpt mig växa som person och simmare. Jag har fått resa och träffa vänner över hela världen. Jag valde att gå på idrottshögstadium och idrottsgymnasium för att kunna satsa på simningen. Efter OS i Rio de Janeiro 2016 tog jag ett stort kliv utanför min ”comfor-zone” och flyttade till Los Angeles där jag studerade under 4 år och tog en Bachelor i Business Administration på University of Southern California. Därefter valde jag att ta klivet ut som professionell simmare och fortsätta min satsning med ett proffslag i staden Loughborough i England där jag även studerar en master på halvfart. 

 

Att simma på elitnivå är en väldigt rolig och krävande livsstil, där disciplin är viktigt. Jag skulle beskriva mig själv som en glad, målmedveten, organiserad och nyfiken tjej. Jag gillar utmaningar och att pusha mig själv. Att ha möjligheten att få simma som mitt jobb är fantastisk, men det hade inte varit möjligt utan stöd runt omkring mig. Nu satsar jag mot OS 2024 i Paris!

Familjen 


Jag kommer från en stor simmarfamilj, med lillasyster Sophie och lillebror Gustaf som båda simmar. Pappa är tränare i Helsingborgs Simsällskap och mamma är vår största supporter.